5651 Sayılı Kanuna Göre loglama Hizmeti Nedir?
5651 sayılı kanun internette yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadelenin çerçevesini belirtir.
Kanunun kapsam ve amacı şöyle:
İçerik sağlayıcı, yer sağlayıcı, erişim sağlayıcı, toplu kullanım sağlayıcı birimlerin yükümlülük ve sorumluluklarının yanı sıra, ilgili birimler üzerinden internet ortamında işlenen belirli suçlarla mücadele etmektir. Bu kapsamda, 5651 sayılı kanun toplu internet hizmeti sunan kurum ya da kişilere bazı sorumluluklar getirir. Sorumlulukların başında ise, loglama faaliyeti yer alır.
Loglama Nedir?
Loglama; bir sistemin hareket ve faaliyetlerini kaydeden yapıya verilen isimdir. 5651 sayılı kanuna göre loglama, internet erişimi sunan kurum ya da bireylere, hizmet alımı yapan kişilerin hareketlerini kaydetme yolunu açar. Bu loglama faaliyetinin 5651 sayılı kanun ile birlikte hem önü açıldı hem de zorunlu hale getirildi. İnternet erişimi sunan kurum veya bireyin loglama faaliyetini önemsememsi halinde, sunduğu internet erişimi üzerinden gerçekleşen bütün işlemlerin mesuliyetini üstlenmek zorunda kalacak.
Loglama Neden Gereklidir?
İnternete bağlı tüm bilgisayarlar, servis sağlayıcısı tarafından atanan bir IP numarası ile sayısal olarak adreslenirler. Otel, kafe ve restoran gibi birden fazla kişinin tek bir ADSL modem aracılığıyla internete bağlandığı durumlarda da durum böyledir. Tek bir IP adresi üzerinden birçok bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon internet erişimine sahip olabilir.
Her ne kadar tek bir IP üzerinden bağlantı sağlanmış olsa da, aslında o IP’den bağlanmış olan bütün cihazların ayırt edilebiliyor olması gerekir. Bu yüzden loglama yapılır ve bu işlem sayesinde hangi aygıtın, hangi işlemleri yaptığı ayrı ayrı kayıt altına alınabilir. Yeni yasa gereği bu takibin yapılması zorunludur.
Turkspot ile 5651 Loglama Nasıl Çalışır?
Turkspot, 5651 sayılı kanuna ve internet hizmeti sunmak istediğiniz kişi sayısına uygun şekilde çalıştırır. Bu sistemle 5651 sayılı kanunun kapsamın giren tüm bilgilerin güvenli bir şekilde kayıt altına alınması mümkündür. Turkspot ile kanunun istediği bilgiler haricinde, sizin istediğiniz bilgiler de kayıt altına alınabilir. Bu sayede hizmet verdiğiniz kişilere sonradan ulaşma ve hizmet tanıtma imkânına sahip olunabilir. Turkspot ile kayıt altına alınan bilgilere daha sonra kullanılmak üzere hızlı bir şekilde ulaşılabilir.
Loglama İşlemi Nasıl Yapılır?
Günlük log tutma işlemi, zaman damgalı olacak şekilde yerine getirilir. Ayrıca burada önemli olan husus, 5651 sayılı kanunca belirlenen çerçeve uygun loglama faaliyetinin yapılmasıdır. Turkspot, TÜBİTAK Zaman Damgası prensiplerine uygun şekilde çalışır ve her loglama faaliyeti kanunca belirtilen şekilde işlenir.
Turkspot ile 5651 Sayılı Kanunun Avantajları Nelerdir?
Turkspot, loglama faaliyeti için gereken yüksek maliyetli altyapıya sahip olmadan daha pratik ve uygun maliyetle loglama sürecine erişiminizi sağlar. Bu bakımdan sistemin sunduğu diğer artılar şu şekilde:
1. Sürekli destek sunar. Böylelikle loglama faaliyetlerinde herhangi bir kesinti oluşmaz.
2. Danışmanlar tarafından yapılan inceleme sonucunda kurum ve işletmenize en uygun sistemin tespit edilmesi sağlanır. Böylece kurum potansiyeline uygun loglama sistemleri ile yüzde yüz verimlilik sağlanır.
3. 5651 sayılı loglama kanunu ile belirlenen gereksinimler karşılanır. Ek olarak, kendi işletmenizin pazarlama süreçlerine fayda sağlayacak bilgi kayıtları da tutulabilir.
4. Elde edilen kayıt ve bilgilere kolay bir şekilde erişilebilir.
5. Yetkisiz kişilerce sisteme girişler engellenir. Tüm kayıt ve bilgiler erişim izni olan kişiler tarafından incelenebilir. Bilgi güvenliği maksimum seviyede sağlanır.
5651 Sayılı Kanun Kimleri Kapsıyor?
5651 sayılı kanun kapsamında loglama hizmetini yapmak durumunda bulunan sınıflar belirlenmiştir. İşte o kurum veya kişiler…
1. Erişim Sağlayıcı: Kullanıcılarına internet ortamına erişim olanağı sağlayan her türlü gerçek veya tüzel kişiler.
2. İçerik Sağlayıcı: İnternet ortamı üzerinden kullanıcılara sunulan her türlü bilgi veya veriyi üreten, değiştiren ve sağlayan gerçek veya tüzel kişiler.
3. Yer Sağlayıcı: Hizmet ve içerikleri barındıran sistemleri sağlayan veya işleten gerçek veya tüzel kişiler.
4. İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcı: Kişilere belli bir yerde ve belli bir süre internet ortamı kullanım olanağı sağlayanlar.
5651 Sayılı Kanuna Göre İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcının Yükümlülükleri (01/11/2007 tarihli Res.Gaz.):
MADDE 4 – (1)
a) Konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirleri almak.
b) İç IP Dağıtım Loglarını elektronik ortamda kendi sistemlerine kaydetmek.
TürkSPOT hizmet altyapısı, kanunda belirtilen internet toplu kullanım sağlayıcılar için geliştirilmiştir.
İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcılar Kimlerdir?
Oteller, restoranlar, cafeler ve kamu kuruluşları gibi müşterilerine, çalışanlarına ve misafirlerine internet erişim olanağı sunan her türlü tüzel ve gerçek kişiler “Toplu Kullanım Sağlayıcısı” olarak adlandırılır. Toplu kullanım sağlayıcısı olarak internet dağıtımı yapan kurumlar; ya da kişiler sağladıkları internet dağıtımı hizmeti üzerinden gerçekleşen işlemlerin sorumlusudurlar.
Bu sorumluluk hizmet olarak sunulan internetin her türlü iyi ya da kötü niyetli kullanımını kapsar. 5651 sayılı kanunun gerektirdiği loglama sistemine sahip olmayan ve internet ağından suç işlenilen kurumlar mesul duruma düşer. Turkspot ve onun sunduğu loglama hizmeti sadece suç ya da suç unsurlarının tespitinde değil, internet toplu kullanım sağlayıcısı olan kurum ya da kişilerin interneti istediği gibi paylaştırma, hız kısıtlama, site engelleme unsurlarıyla daha verimli hale getirmek için oldukça elverişlidir.
Hukuki Sürecin İşleyişi
Sürecin işleyişi ile ilgili somut örnek aşağıdaki senaryo ile daha net anlaşılabilir:
İşletmenizin internetini kullanan herhangi bir kişinin internet üzerinden herhangi bir web sayfasına yasal suç teşkil edecek mesajlar/yorumlar/saldırılar gönderdiğini düşünelim.
Şikayet üzerine ilgili adli merci ilgili web sayfası sahibine bir yazı ile başvurur ve yasadışı mesaj/yorum/saldırının nereden geldiğini sorar. Bu web sayfası sahibi işletmenize ait IP`den geldiğini bildirir.
Bir sonraki aşamada adli merci, bu IP`nin kayıtlı bulunduğu internet servis sağlayıcısını (Türk Telekom, Superonline v.b) tespit eder ve bir yazı göndererek olayın olduğu gün ve saatte ilgili IP adresini hangi kullanıcının (gerçek veya tüzel kişi) kullandığını sorar. İnternet servis sağlayıcı kendi kayıtlarından istenilen zamandaki IP`yi kimin (işletmenize ait bilgiyi) kullandığını adli mercie bildirir.
Bu noktada kanun karşısında işletmeniz doğrudan suçlu ve bu suçtan sorumlu kişi de işletme sahibi olur. İşte bu noktada, kurumda bulundurulan kayıt sistemi ile işletmenizin internet kullanıcılarından hangisinin yasal olmayan erişimi gerçekleştirdiği kolayca tespit edilir. Ancak kayıt sisteminin verdiği verinin de güvenilir ve değiştirilemez olması gerekir. Çünkü bu kayıtlar birer delil teşkil eder. Eğer bu delillerin doğruluğunda bir şüphe var ise sorumlu yine işletmeniz olur.
Comments
Comments are closed.